Blebetanje #4 - Žene klonovi, Instagram/internet slava

07:31



Moram podijeliti s vama svoja razmišljanja koja su opet potaknuta jednim događajem.

Dođem na komp i uz jutarnju kavu imam običaj pročitati vijesti iz svih područja, moda, ljepota, gospodarstvo i tako to. Onda malo skrolam Instagramom i u tom skrolanju vidim nešto zanimljivo. Vidjela sam da je Nyx Hrvatska objavio tko je voditeljica ovogodišnjeg Nyx Awardsa, a kada sam to vidjela nisam se mogla zapitati: ''a tko je to?''. Naravno Google moj najbolji prijatelj i Instagram su mi pojasnili o kome se radi, a radi se o Jeleni Perić koju nazivaju hrvatskom Kim Kardashian.

Odmah mi je sve bilo jasno, da se radi o još jednoj u nizu starleta koje su plastičnim operacijama postigle izgled koje su željele i tako se proslavile. Ne govorim ono što nisam provjerila, pa OVDJE stvarno možete provjeriti kako je dotična izgledala prije operacija.

Nemam ništa protiv cure, ne znam ju, ali ona mi je samo bila poticaj da se dotaknem ove teme ''žena lutaka'' koje su danas, više no ikad počele iskakati posvuda. Evo, očito i u Hrvatskoj.

Ja osobno ne kužim taj fenomen. Ok, lijepo izgledaš, ali izgledaš kao svaka druga cura sa Instagrama. Ogromne čube, Instagram obrve, konture on point, umjetne trepavice do neba. Pobogu, gdje je nestala ona čar što smo svi različiti i jedinstveni?


Očito je svima postalo teško (tj ne zanima ih) naći posao za koji će na mjesečnoj bazi dobivati plaću (izuzetak makeup artisti i takva zanimanja koja se plaćaju po obavljenom poslu), pa su se okrenuli instant slavi na telki ili društvenim mrežama.

Nemam ništa protiv blogerica/youtuberica/influencera koji stvarno to vole, koji nisu u tome zbog novaca i ''slave'' (ali mislim da je takvih jako malo) i onih koji se nisu izoperirali do neprepoznatljivosti nego su ostali onakvi kakvi su rođeni. No ako se pak ne izoperiraju onda se isfotošopiraju do te granice da izgledaju kao porculanske lutke. Ok, kužim cijeli taj new age pokret da je brendovima super plaćati influencere da nose krpice koje žele reklamirati, šalju šminku koju žele prodati, ali zašto ih dijele šakom i kapom samo ''Instagram klonovima'' kako ih ja nazivam?


Ako si faca i vjeruješ u svoj proizvod, pošalji ga curi sa kilogramima viška, curi koja se bori s aknama, curi koja ima toliko suhu kožu da se ljušti. No znamo da to tako ne ide i da je lakše poslati stvari ''poznatijim'' ljudima koji ovako i onako imaju savršenu liniju, ten i koji će se pofotkati s proizvodom tek toliko da ga spomenu.

Žene se biraju prema onome kako izgledaju, ako imaš velike sise, guzicu, pune čube, prekrasne ekstenzije trepavica, savršen ten, duge vitke noge, sva će ti se vrata otvoriti. Još eto ako nalikuješ na Kim K mogu te u svakoj državi izreklamirati sa ''ovo je naša Kim K''. Zašto nitko nije našao curu i rekao: ovo je naša Michelle Obama ili: ovo je naša Amal Clooney? Obe su uspješne u svojim poljima i naprosto predivne, izgledom i osobnošću. Očito se danas takve vrijednosti više ne cijene. Više vrijediš ako ti je život pun skandala i sočnih detalja, odmah si zanimljiviji široj javnosti koja živi za reality show-ove gdje će prikazati k'o se s kim poseksao i tko se rasplakao na koju uvredu. Bu-hu, na internetu si mi vidjeli celulit, idem tužit tabloid, izvući koju milju dolara i još potrošit par stotina tisuća na neki tretmančić. Taman si to salo iz nogu još mogu natovariti u guzicu da mi bude veća.

Let's move on...

Poznajem brdo prekrasnih cura koje su zanimljive, pametne, ali i dalje nisu mjerilo ''savršenstva'' sa Instagrama. Još ih više volim jer one vole same sebe i ne pomišljaju korektirati nešto na sebi samo da bi mogle iskočiti kao nova Instagram atrakcija. Možda sam staromodna, ali meni je taj Instagram samo nužno zlo. Kao zapravo sve društvene mreže pošto su svi pomalo postali tašti i objavljuju se samo najljepši selfiji na najljepšim mjestima i oni meni najdraži: ''upravo sam se probudila #naturalbeauty #nomakeup #nofilter'' trenutci.

Yeah right no filter.


Ja sam definitivno zagovornik prirodne ljepote, a po meni je ta definicija: ''ljepota neiskvarena raznim zahvatima''. Možda ćete reći da kako to mislim neiskvarena jer neki samo izgledaju bolje sa filerima, botoksom i svime time. Po meni je to zavaravanje same sebe. Rođena si takva kakva jesi, imaš gene svoje mame i tate koji su napravili mix i napravili te upravo takvu kakva jesi - predivnu! Meni je fascinantna ta priroda genetike i kako djeca izgledaju kada se rode i kada odrastaju.

Meni nema većeg komplimenta kada mi netko kaže: ''ista si mama'' ili ''ista si tata'', jer su oni meni najljepši ljudi koji postoje. Tako i u svojim očima sebe proglašavam lijepom iako ima nekoliko toga na meni što mi se ne sviđa, ali ni za koje novce to ne bih mijenjala. Da se krenem mijenjati, nekako bi me pekla savjest jer time pokazujem svojim roditeljima kako nisam zadovoljna kako izgledam, a to su sve njihovi geni, dio njih. Nadam se da me kužite.


Opet kažem, staromodna sam, slava i novci me nimalo ne zanimaju, zanima me bloganje, pisanje recenzija, pomaganje vama kako bi pronašli ono što će vam odgovarati, kreiranje novih šarenih lookova, a ako ću od toga i zaradit neku kintu bit će mi drago. No da idem s ciljem sve raditi kako bih stekla milijun pratitelja na Instagramu, slavu - da me svi znaju, da mi se dive, hell no... Vjerojatno bi mi to bilo užasno jer sam osoba koja voli privatnost. Volim ponekad biti totalno sama, bez ijednog čovjeka kraj sebe, raditi ono što ja hoću, kad hoću i koliko hoću, a ne da mi jedna društvena mreža diktira koliko često moram opaliti selfi da bi zadržala followere.


Dosta često su mi ljudi govorili da ja jednostavno nisam onaj tip koji bi uživao u slavi i silnoj pažnji i to je definitivno istina jer sam u duši prava sramežljivica. Možda mi je zato toliko teško ispozirati za lookove koje kreiram, ne znam. No jedno je sigurno, totalno su u pravu i zato je upravo moj blog razlog što sam izašla iz svoje comfort zone i anonimnosti, to što ga obožavam, kao i ovu malu zajednicu koju smo stvorili.

Zaključak svega ovoga bi bio da se volite onakve kakve jeste. Budite jedinstvene i ne radite od sebe klonove sa Instagrama da bi se uklopile u ''okvire ljepote'' koje nam diktiraju društvene mreže.

Do sljedećeg posta,

Mirela

You Might Also Like

22 komentari

  1. Strasno su mi odbojne te izoperirane poznate licnosti. Cak i one koje su bile prirodno lijepe napravile su nakaze od sebe.:/ Grozno kud ovaj svijet ide.:(

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Baš tako :/ Ajd još da skorigiraju nos, to mogu prožvakati, ali sve ostalo mi je ono, užas...

      Izbriši
  2. lijepo si ovo objasnila i sročila :)
    ok je tko sve to s "instagramom" radi radi sebe i zabave i tako..ali živjeti instagramski život.. previše za moj pojam.
    ja osobno volim instagram,tamo sam često, volim gledati one mini videe, obožavam ga, meni je ok.. ali nisam ovisna o njemu ili sl.
    da se znam bolje šminkati (naročito oblikovati obrve,haha ) možda bi i ja dijelila više selfija hahaha
    al selfija sebe, ne nekih klonova i kopija ili čega već.. ne patim od tako nečega, a da ti budem iskrena, nemam ni vremena (ni love) za tako nešto :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Meni je Instagram ok, više nisam na njemu nego što jesam, ali nađe se svašta lijepog tamo :D I bolje da ne patiš za svim tim, imat ćeš love i vremena za nešto drugo :D

      Izbriši
  3. Bravo Mirela, potpuno se slažem sa tobom. Cure su danas zvilja sve sličnije ne Instagramu. Također spadam u staromodan tip osobe,ne želim biti rob umjetnih noktiju i trepavica, i ostalih detalja. Super ako šminkom mogu nešto popraviti, ali baš da se žbukam sa svi i svačim ne pada mi napamet.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja se volim našminkati (oči npr) da ih stvarno istaknem bojama pa one djeluju totalno drugačije, ali da idem konturirati lice da mi izgleda ovako i onako, to mi ne pada na pamet... Pogotovo za dnevnu šminku, sve to mi je too much...

      Izbriši
  4. Istina je sve su slične. Iako ne smeta mi ako se nekome nešto ne sviđa na njemu da si korigira, ako će se bolje osjećati.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da su to neke korekcije koje su bitne za zdravlje, recimo nos ako ne možeš normalno disati, ok, s tim nemam nikakvih problema. Ili kako si je Kedžo popravio vilicu, isto totalno ok, ali napumpati usne i izoperirati se da se ne prepoznaješ na slikama prije-poslije mi nije jasno i to nikad neću odobriti. Čist primjer je Kylie Jenner, mislim ne prepoznaješ ju dok je bila dijete i sad (dok je još uvijek dijete).

      Izbriši
  5. Obozavam tvoj blog i slazem se inace sa svim sto napises, ali nazvati Jelenu ''starletom'' mi je pomalo grubo :/ mislim svi znamo ko su starlete i sta to tocno znaci samo je taj izraz ljepšana verzija ;)
    Jelena po meni nikako nije starleta, cura se bavi make up-om dugi niz godina kao mua i eto desila joj se sreća da se proslavi na IG-u i napravi posao iz toga, plus to sta je otvorila svoj yt kanal sto se također nije desilo preko noći, nezz ja sam takva da kad vidim da se netko sa nasih prostora proslavio na bilo koj nacin bas veseli :))
    pa bilo to make up ili nesto trece, a Jelena se definitivno proslavila i svaka joj čast na tome, svatko bi da moze ;)
    i ne vidim razlog zasto ona nebi bila u toj priči sa Nyx-om ako je vec u suradnji s njima držala neku radionicu u Latviji, mislim nije bas da je pala s marsa i da se ne kuzi u to.
    E sad dal se tebi sviđa njezin izgled i stil to je sasvim drugi par cipela, al da je postigla neki uspjeh - bome je i to joj se ne moze osporit

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ne bi imala nikakve primjedbe na nju da se proslavila onakva kakva je bila, ali se proslavila time što si je napunila lice filerima da ju mogu prozvati hrvatskom Kim K, zato mi nije sjela niti će mi ikada sjesti :)

      Izbriši
    2. nije se bas time proslavila, oke slazem se da joj je to pomoglo kao neka vrsta odskočne daske al budimo realni da se ne zna šminkat sigurno nebi dogurala tako daleko, đabe bi joj bile napumpane usne da ne zna radit to sa cim se bavi...

      Izbriši
    3. A čuj, mi u Hrvatskoj imamo puuuuno cura koje savršeno šminkaju (Blanka Anatomique, Mirna Pale Canvas, Stela Sequin, u Srbiji je i Ilona koja je majstor za makeup kao i naše curke) i da li one koje su najtalentiranije u Hrvata (po mom skromnom mišljenju) imaju milijun followera na Instagramu? Ne, imaju max 30 000 a po mom mišljenju šminkaju 10 puta bolje nego ta Jelena... Priznajmo, sve je u izgledu jer curke koje sam nabrojala osim po talentu ne iskaču toliko po izgledu, niti su sve do jedne punih usana i velikih sisa...

      Izbriši
  6. Geni koje naslijeđujemo od roditelja mogu nositi predispozicije za različite anomalije, bolesti, karcinome i brojne druge karakteristike i sve su one, guess what, PRIRODNE. Bi li te pekla savijest kad bi u pitanju bilo liječenje nečega što si, na primjer, naslijedila sa majčine strane.
    Znači li sve ovo što si napisala da ne stavljaš umjetne trepavice, ne farbaš i ne feniraš kosu itd. jer je sve to 'mijenjanje sebe'? Znači li to da nikada nisi bila na dijeti, pokušala skinuti višak kilograma jer si ti eto - zadovoljna sobom takva kakva si?
    Mnogi su oni kojima je šminkanje vrsta izražavanja - šminkaju se zbog zabave, umjetnosti i ako ih to čini zadovoljnima i tada se napokon dobro osjećaju u vlastitoj koži - zar u tome može biti išta loše?! Isto vrijedi za plastične operacije. I opet ne znam - kakve to veze ima s tobom i tebi sličnim 'ja sam ovakva i neka svi budu kao ja' ljudima. Pretpostavljam da ovaj komentar nećeš objaviti i ne, niti imam Instagram niti se bavim šminkanjem ali u potpunosti podržavam da ljudi budu ono što žele biti i uživaju u onome što ih čini sretnima. A svi bi mi bili sretniji kad se ne bi obazirali na ono 'što će selo reći' ili u ovom slučaju, neka blogerica koja je napisala cijeli post samo kako bi sebe predstavila boljom u odnosu na djevojke kojima se sviđa određeni trend. Od kojeg ni ona sama nije daleko i ne vidim po čemu je toliko drugačija.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Sve što mogu reći je da si napisala predugačak komentar za ono što si totalno krivo protumačila. No svatko će ovo protumačiti kako želi, ja sam rekla ono što mislim i time ne uzdižem sebe da sam bolja od drugih, molim te ne izvrći mi riječi ;)

      Ono što ja govorim je da se ne slažem sa cijelom ''plastikom'' na našoj sceni, a to da li će se netko šminkati ili fenirati mene ne zanima jer ja osobno imam MAKEUP BLOG, znači šminkam se. Tako da želim ti lijep dan i kao što vidiš, komentar ti je objavljen :D

      Izbriši
  7. Draga naša Mirela, iskrena kao i uvijek! Bravo mala!
    Pogodila si u bit problema, a to neke očito smeta :)
    Na Instagramu sam najviše zbog bloga kao i na Facebook-u. Muka mu je od preplanulih, napumpanih, fotošopiranih cura koje kao da se tamo "prodaju"...pa sada neka svi kažu da sam ljubomorna babetina!!!
    Kao i ti volim prirodan izgled pod kojim podrazumijevam estetke operacije samo iz zdravstvenih razloga, makeup na dnevnoj bazi svesti na minimum. Žene smo, volimo se urediti, volimo biti privlačne, ali sve ima svoju granicu (po mom mišljenju!).

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Vjeruj ja više na Instagram ni ne volim ići tako često jer se previše ''čuda'' nagledam pa se samo naživciram... Slažem se sa svime što si napisala! :)

      Izbriši
  8. Zanimljiv post,al opet ne koliko tvoje stranice fb i tak to.Ja te ne pratim al cini se zanimljivo ...... ugl na magradnoj igri malo previse blebetanja imas..

    OdgovoriIzbriši
  9. Slažem se sa tobom u potpunosti draga moja. Samo ostani takva kakva jesi

    OdgovoriIzbriši

Svaki komentar je dobrodošao, hvala! :)

Slijedite me :)

Follow on Bloglovin